Техническите критерии на инфлацията за влизане в еврозоната няма да бъдат покрити от България. Това заяви за „Твоят ден“ по Nova News икономистът Михаил Кръстев.

България няма да покрие техническите критерии по отношение на инфлацията за влизане в еврозоната. Това само по себе си не означава категорично, че няма да бъдем допуснати, защото е до голяма степен политическо решение, заяви Кръстев.

Снимка: БГНЕС

Той уточни, че във връзка с инфлацията при приемане в еврозоната досега не е правен компромис.

„Става дума и за размера на дефицита, който може и да покрием. Трябва да се махнат 10-12 държави с най-ниска инфлация, за да успеем. Няма да станем по-богати само защото ще влезем в еврозоната. България като цяло се държи, но БНБ и МФ не се представя убедително при подготовката си за влизане в еврозоната“, смята той.

Ако инфлацията е 6-7% средногодишно България може да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 г., посочи икономистът Румен Гълъбинов.

„Това ще е около тази в еврозоната. Бюджетният дефицит трябва да е към 3%, а за миналата година е по-малък дори. Съотношението дълг към БВП трябва да е към 25%. Индикациите за тази година са, че ще има 1-2% икономически растеж и ще свалим инфлацията наполовина, а в началото на 2024 г. ще се качим на пистата за нарастване“, прогнозира той.

Според него oще не е късно да се започне разяснителна кампания за еврото.

„Можем да осъществим това във втората половина на годината – да има етикети в лева и евро“, призова Гълъбинов.


Share Follow

Leave A Reply