След силното земетресение в Румъния, което е било 5.3 по Рихтер е имало вторични трусове, което се усещат както в Румъния, така и леко в северната част на България, съобщи meteobalkans.com.

Жители на Видинско и други крайдунавски населени места в Северна България са силно уплашени, след сериозното разлюляване днес в 17 ч. и се канят да спят в колите си или на открито на палатки.

Земетресението, регистрирано по-рано днес в Румъния, е било усетено във Видин, София, Враца, Монтана и много други градове. Епицентърът му е в Югозападна Румъния, западно от активната зона Вранча, съобщи за БТА дежурният сеизмолог в Националния институт по геофизика, геодезия и география – БАН.

От Института уточниха, че това земетресение няма връзка с опустошителното земетресение в Турция, защото става дума за различни разломи без пряка връзка между тях.

Вторичен трус от 3 по Рихтер е последвал двадесет минути след силният трус в същия район, отново на дълбочина 15 км.

„Беше силен трус за няколко секунди. Чувствах се страшно и странно на фона на случилото се в Турция“, „Креслото се премести с мен“, „Леглото и вратите на гардероба вибрираха“, споделят пред сайта Зиаре жители на Сибиу, които са усетили земетресението. За момента няма постъпили молби за помощ от пострадали граждани“, информират от Института за спешни ситуации на окръг Горж.

Най-силното земетресение в Румъния е трусът във Вранча от 7,2 по Рихтер на 4 март 1977 г., припомня в. „Адевърул“.

Земетресението продължава под минута, но жертвите са над 1500. Най-големи тогава са щетите в Мунтения и в Букурещ. Тридесет и две сгради в столицата са напълно разрушени, други 130 са сериозно повредени. Броят на разрушените домове в цялата страна е 35 000, броят на ранените – 11 300.

Вранча е най-активната сеизмична зона в Румъния. Трусът от 1977 г. е бил на дълбочина около 100 километра, а ударната вълна е усетена на Балканите.

Днешното земетресение от 5,2 по Рихтер в Олтения е най-силното в Румъния за последните две години, съобщават от Националния институт по геофизика и уточняват, че в района, където бяха регистрирани и три вторични труса от 2,4, 2,8 и 3,4 по Рихтер, този вид природни явления са рядкост.

Засега няма информация за щети и пострадали и в България, освен силно уплашени хора. Читатели на Meteo Balkans от Враца, Видин, Лом, Козлодуй, описват труса от лек до среден. Продължителността му била между 5 и 10 секунди.


Share Follow

Leave A Reply