Санкциите по списъкът „Магнитски“ са „още един звучен шамар“ за това, че страната ни не е задвижила достатъчно бързо съдебната реформа. Това заяви в „Денят започва“ по БНТ служебният вицепремиер Атанас Пеканов.

„За съжаление това е още един звучен шамар за темата, че страната ни не се движи достатъчно бързо с темата съдебна реформа и по приоритетите по линия на върховенството на закона. Корупцията убива, тя взима от нашия ресурс, от нашето бъдеще. От години ни се казва от Европа, от други партньори: „Направете нещо“, заяви Пеканов.

снимка: БГНЕС

Той уточни, че в различните доклади получени от България от години е разписано какво да се направи.

„Какво да се направи е разписано от години в различните доклади, които България получава. Знаете, че огромната част от тези реформи са част сега и от Плана за възстановяване и устойчивост. Не случайно, заедно с министър Зарков още от началото на миналия служебен кабинет доразвихме, финализирахме законите, които касаят тази тема и ги внесохме в парламента. Парламентът нямаше желание да ги разгледа и тук получаваме още едно доказателство, че това всъщност е нещо ключово пред нас и ние трябва да си дадем сметка за това“, заяви още Пеканов.

 

Той уточни, че засега отлагаме стъпките за борба с корупцията.

„За момента отлагаме стъпките, по които да борим корупцията, защото не искаме да приемем тези закони. Закони, които са написани вече, готови и чакат парламента, надяваме се новия, да разбере, че няма мърдане. Ние трябва да се движим по линия на приоритетите, които всички ги знаем, цялото общество ги знае“, заяви Пеканов.


Share Follow

Leave A Reply