Проверкатта на Министерството на културата показва, че не са открити нарушения по казуса с Народния театър. Това заяви по БТВ, новият служебен министър на културата Найден Тодоров.

„Няма открити нарушения при проверката на Министерството на културата по казуса с Народния театър. Има обаче решения, които все още не е ясно дали са правилни. В момента тече проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), която от ведомството изчакват, за да видят какво ще покаже“, заяви Тодоров.

Александър Морфов, снимка: БГНЕС

Една надраскана врата с протестни лозунги отключи скандалът в театъра. Режисьорът Александър Морфов призна, че деянието е негово, а кабинетът е на PR-а на театъра Велислава Кръстева. Директорът на театъра Васил Василев твърди, че тя е назначена на база на професионалните ѝ качества.

„Казусът с Народния театър е много интересен. Имахме един доста артистичен протест от страна на Александър Морфов, който разбирам. От това нещо обаче бе създадена една много голяма новина“, коментира Найден Тодоров .

Според него този проблем е трябвало да остане вътрешен, а директорът Васил Василев е трябвало да реагира още в самото начало на случилото се. Той обаче не го е направил, защото вероятно се е надявал казусът да се самореши, а това не се е случило.

„От една страна, медиите са длъжни да информират, но от друга – в една излязла от баланс система те подпомогнаха този казус да се превърне в нещо, което не е“, смята той.

Той заяви, че в една културна институция няма място за партийната политика. Относно това дали има партийни назначения в Народния театър тодоров заяви, че не ги вижда като такива.

Тодоров заяви, че Министерството на културата трябва да направи всичко възможно казуса да бъде решен.

„За мен най-важното в момента е деескалация на напрежението, защото този проблем не е проблем, а е превърнат в такъв“, заяви Тодоров.

Според него няма опасност Старият град в Несебър да бъде изваден от списъка на ЮНЕСКО, тъй предишният служебен министър на култарата Велислав Минеков се е занимавал много активно с този въпрос.

„Вече има работа по план за опазване и развитие на Несебър. Предстои посещение в България на зам.-генералния директор на ЮНЕСКО и това ще бъде една от обсъжданите теми“, обясни Тодоров.

„За мен освен административната и техническата работа има още нещо, което трябва да се направи, а именно информационна кампания за хората в Несебър, които с действията си могат да допринесат това да не се случи“, на мнение е той.

„Доколкото съм запознат, има допуснати нарушения и впоследствие са били отстранени“, допълни служебният министър на културата.

Относно заплатите в сферата на културата той заяви, че предстои среща между него и служебния финансов министър, на която ще бъде започнато решаването на финансовите проблеми в сферата. 

„Сериозен е проблемът с недофинансирането на сектора. Решение има и една от причините да се съглася да седна на този горещ стол е опитът ми заедно да намерим това решение. Аз вече имам своите идеи как това може да се случи и смятам, че тези два-три месеца ще стигнат“, каза Тодоров.

Като друга причина да поеме поста той посочи това, че е временно.

„През последните години имам страшно много претенции какво се извършва и какво не в министерството. За мен това е опит да разбера защо не се случва каквото трябва и дали мога да допринеса с нещо това да се промени“, каза Найден Тодоров.


Share Follow

Leave A Reply