БСП е в състояние на „срив“. Крайно време е да се вземат мерки. Това заяви в Студио Actualno евродепутатът Петър Витанов.

Евродепутатът определи случилото се на конгреса на БСП като „омерзително, трагично“.

„Нищо, което не е предварително режисирано, дирижирано в най-тесен управленски кръг в БСП не може да бъде гласувано“, категоричен беше Витанов. И добави, че Нинова ефективно ликвидира младите в БСП, а нейни „говорители и флагмани са младите перспективни политици като Румен Гечев, като Бриго Аспарухов, като Таско Ерменков, като Румен Овчаров – защото и корупцията преборихме в партията“.

снимка: БГНЕС

Относно това как е минал конгресът на БСП, Витанов посочи:

„Конгресът мина съвсем спокойно, в най-добрите стандарти на „Чека“ от времето на Дзержински и Лаврентий Берия. Всички недоволни, всички, които критикуваха, бяха изключени. Хубаво е, че не сме 100 години назад – можеше да ни бесят, да ни стрелят. Сега това могат да направят хората“.

Именно Витанов беше един от двигателите на опит да бъде гласувано решение дали Корнелия Нинова да бъде свалена от поста председател на БСП на 11 февруари, когато се проведе 50-тият конгрес на Българската социалистическа партия.

„Ако някой ми каже правният термин „джендър идеология“ какво включва – извинявайте, това ли е проблемът на държавата“, възмути се Витанов и какво се оказа най-важно за БСП предвид възприетата официално от Конгреса идея да се прави референдум за „джендър идеологията в училищата“.

„Надявам се БСП да се европеизира в някаква степен и да може да бъде онзи фактор, който да обединява всичко ляво. Има „Солидарна България“, има редица неформални кръжоци, клубове по интереси на леви интелектуалци, хората от ЛГБТ дори, синдикати – не на най-високото ниво. С тях трябва да работим – тези, които не са били толкова видими“, заяви евродепутатът. Витанов потвърди – ще бъде заведено съдебно дело заради изключването, колективно – не само той беше изключен от БСП на 11 февруари. „Не съдът ще ме върне в партията – просто тя (Корнелия Нинова) не може да ме изгони от моя дом. Аз оставам социалист“.


Share Follow

Leave A Reply