Обединението между ПП и ДБ се подготвя за изборите. В момента тече изготвянето на предизборната програма и няма напрежение в отношенията между двете формации, което да разруши или да препречи възможността за общо явяване на изборите и борба за първото място. Новата коалиция между “Продължаваме промяната” и “Демократична България” работи нормално. Това заяви в “Денят започва с Георги Любенов” Антоанета Цонева от “Демократична България”.

Тя отхвърли твърденията, че новата коалиция се цели към нови предсрочни избори наесен и ги определи като сценарий, който цели да подтисне избирателната активност.

“Ние не искаме удължаване на кризата, а страната да е в състояние на управляемост. Искаме реформаторско, модерно правителство, излъчено от Народното събрание. В краткосрочен план има исторически прозорец отворен – Шенген, еврозоната, които трябва да се изпълнят, за да се реализира капацитета на страната”, посочи тя.

Антоанета Цонева коментира и присъединяването на Явор Божанков към листите на коалицията.

 

“Божанков е поканен да се присъедини към коалицията и да е неин представител заради своите позиции – тази за войната в Украйна – обратно на БСП, не е поддръжник на хартиената бюлетина. Неговите убеждения, ценностите му, начинът по който изявява своята позиция, показват, че би могъл да е един от нас и се радвам, че се включва в нашите редици”, посочи тя.

Цонева определи санкциите по закона “Магнитнски” като тежък шамар по репутацията на страната ни.

“От 10 санкционирани по този закон (в ЕС), 8 са български граждани, което показва, че след като такъв магнитуд има по отношение на България от страна на САЩ и Великобритания, това е твърде сериозно. Нашите правоохранителни органи и прокуратурата не са си свършили своята работа, защото аз не знам да има разследване срещу Владислав Горанов.

Измерителите за това колко способни са българските институции да налагат закона са това – ние сме извън Шенген и в момента се отлага присъединяването ни към еврозоната”, категорична е Цонева.

 


Share Follow

Leave A Reply