Около 1800 лв. трябва да е минималната работна заплата при учителите, така че да им гарантира достойно съществуване. Това коментира в ефира на БНТ министърът на образованието Сашо Пенов.

В момента минималното възнаграждение за учителите е 1485 лв. Според Сашо Пенов то трябва да се актуализира заради инфлацията.

„Достойна е заплата, която позволява на учителя да обезпечи възможността да получи кредит от банка, за да може да си закупи жилище и да го погасява, която му дава възможност за достойно съществуване извън плащането на ток, парно, вода и т.н. и да му дава възможност да се чувства социално уважен. Около 1800 лв. трябва да е“, посочи той.

Служебният министър на образованието призова учителската професия да не се използва за предизборни цели по време на кампанията.

През Плана за възстановяване и устойчивост училищата у нас имат достъп до половин милиард лева за изграждането на СТЕМ-центрове. Вчера министър Пенов събра на среща над 2000 директори от цялата страна, за да получат разяснения за процедурите по кандидатстване. Парите могат да бъдат усвоени до 2026.

„Не можем да разбираме това обучение само като закупуване на роботи, 3D принтери, съвременни микроскопи и други средства, свързани с технологията, инженерните системи и математиката. Това е цялостна система на обучение, за да може учениците да са съпричастни към тези технологични процеси в съвременното ни общество. Това е цяла философия на обучение, за която са необходими материални средства и материална среда. Сега имаме възможност във всяко едно училище да се оборудва такава СТЕМ среда, за да се подобри учебното съдържание.

Средства са предвидени за всички, стига да се спази законността на процедурите. Всяко дете има право на качествено образование, независимо дали учи в малко или голямо училище, в или извън София“, каза Сашо Пенов.

От тази година зрелостниците ще могат да държат втора задължителна матура по профилиращия си предмет.


Share Follow

Leave A Reply