„В името на това да има правителство, защото сега управляват служебни правителства на президента, в едни сфери се справят добре, в други не, не е това темата, но тук хоризонтите са къси. Един кабинет, който работи с къси хоризонти, не може да захване нищо сериозно. Та ние опитахме всичко – през есента опитахме да търсим съгласие с партиите, с които имаме най-голямо идеологическо сходство. Не се получи. След това опитахме с непартиен кабинет. Не мога да се сетя за друга възможна технология. Третата възможна технология е правителство на малцинството. След следващите избори не можем да избягаме, трябва да опитаме една от трите идеологии“. Това заяви в ефира на БТВ зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

снимка: БГНЕС

По думите му при условие, че не може да бъде съставен политически кабинет с подкрепа от мнозинство или надпартиен такъв със същото условие, то на дневен ред за ГЕРБ би стояло и правителство на малцинството.

Дончев коментира и думите на Борисов от петък, че с ДПС може да се направи евроатлантическо мнозинство: „Това е изброяване на възможностите, няма такова решение на партията.“

По думите му политиката в България се е превърнала в технология на вечния скандал, а не в начин на намиране на решения. „Жънем плодовете на това, което посяхме преди две години.“

По повод новия списък „Магнитски“ Дончев даде пример от академичната си практика – когато на един студент постоянно му се повтаря, че е лош ученик, той няма как да се поправи. Затова най-важното, смята той, е не отвън да идват подобни сигнали, а институциите у нас да си вършат работата.

„Не смятам“, лаконично отговори Дончев на въпрос дали е имало хора в ГЕРБ на висши позиции, замесени в корупция. Нека институциите да си свършат работата, ако има подобни съмнения, призова отново той.


Share Follow

Leave A Reply