ВМА обявява прием на кандидати за обучение по професията „Парамедик“- със специалност „Транспортиране на пострадали и болни хора, оказване на първа помощ и асистиране в спешни отделения, съобщи БНР.

снимка: БГНЕС

Подполковник доц. Иван Попиванов заместник-началник на ВМА по учебно-научната дейност заяви, че след опустошителното земетресение в Турция и Сирия има повишен интерес към това обучение.

„Вече са записани 8 човека. Тежкото земетресение е породило една необходимост от знания за оказване на първа помощ в такива бедствени ситуации“, уточни той.

През миналата година е стартирала подготовката на подготовката на първия курс за обучение на парамедици във ВМА. В момента всички, които са го завършили работят по специалността, каза доц. Попиванов.

„Подготвяме и военни парамедици. Смятаме, че ще бъдат гръбнак на медицинското осигуряване на войските. Недостигът на лекари и медицински сестри ще продължи през следващите години“, заяви Попиванов.

Когато произведем достатъчно кадри, парамедиците ще бъдат и основни действащи лица при спасителни акции, обясни още той и допълни:

„Кандидатите трябва да са завършили средно образование. Необходимо е да подадат документи, с които могат да се запознаят на сайта на ВМА. Крайният срок да го направят е до 20 март.“


Share Follow

Leave A Reply