Две балистични ракети край източното си крайбрежие е изстреляла Северна Корея, съобщиха южнокорейските въоръжени сили, а влиятелната сестра на лидера Ким Чен-ун предупреди за опасност от превръщането на Тихия океан в “полигон за стрелба”, предаде Ройтерс, цитирана от novini.bg.

снимка: Ройтерс

Изстрелването се случва само два дни след като Северна Корея изстреля междуконтинентална балистична ракета в морето край западното крайбрежие на Япония, на което САЩ и Южна Корея вчера отговориха със съвместни военновъздушни учения.

Севернокорейската държавна медия потвърди, че Северът е изстрелял два снаряда от система за залпов огън по цели на разстояние съответно 395 километра и 337 километра.

“600-милиметровата ракетна система, мобилизирана в стрелбата… е средство за тактическо ядрено оръжие”, способно “да парализира” вражеско летище, съобщи държавната информационна агенция КЦТА.

Двете балистични ракети са достигнали максимална височина съответно от около 100 км и 50 км, като са изминали разстояние от около 350-400 километра и са паднали извън изключителната икономическа зона на Япония, заяви японското министерство на отбраната. Няма данни за нанесени щети на самолети или плавателни съдове.

В свое изявление министерството заяви, че ще продължи да събира и анализира информация в тясно сътрудничество със САЩ.

“Поредицата от действия на Северна Корея, включително многократните изстрелвания на балистични ракети, застрашават мира и сигурността на Япония, региона и международната общност”, заяви министерството. “Япония изрази силен протест и решително осъжда Северна Корея”, се казва още в изявлението.

Ким Йо-чен, влиятелната сестра на севернокорейския лидер, публикува свое изявление, в което предупреждава срещу засиленото присъствие на американски “стратегически активи” на Корейския полуостров, след като вчера САЩ поотделно проведоха съвместни военновъздушни учения с Южна Корея и Япония.

“Внимателно проучваме влиянието, което то би оказало върху сигурността на нашата държава”, се казва в изявлението ѝ. “Честотата на използване на Тихия океан като наше стрелбище зависи от характера на действията на американските сили”, пише още Ким.

Изстрелването дойде само два дни след като Северна Корея изстреля междуконтинентална балистична ракета в морето край западното крайбрежие на Япония, което тя нарече “учение за внезапно изстрелване”.

Днешното изстрелване е третото голямо оръжейно изпитание на Севера тази година, след като Пхенян заплаши с “безпрецедентно настойчив и силен” отговор, докато Южна Корея и САЩ се подготвяха за ежегодните си военни учения като част от усилията им за отблъскване на нарастващата ядрена и ракетна заплаха от страна на Северна Корея, посочва Ройтерс.

Южнокорейското министерство на външните работи съобщи, че в отговор на изстрелванията е наложило нови санкции на четири физически и пет юридически лица, свързани с оръжейните програми на Северна Корея.


Share Follow

Leave A Reply