Брюксел изготвя предложение за използване на бюджета на ЕС за предварително финансиране на оръжия и боеприпаси, като това би представлявало безпрецедентен набег в отбранителната индустрия, предназначен да ускори доставките на оръжие в Украйна, съобщава „Файненшъл таймс“, цитиран от БНР.

снимка: БГНЕС

Европейската комисия проучва как би могла да използва бюджета на единния блок, за да предостави авансови плащания на производителите на оръжие, чрез които да се стимулира увеличение на производство, заявиха пред финансово издание източници, запознати с плановете. Тези планове идват в отговор на притесненията дали Европа може да произведе достатъчно въоръжение толкова бързо, колкото Киев използва в защитата си срещу руската агресия.

Окончателно предложение на Комисията трябва да бъде разпространено сред 27-те членове на ЕС преди заседание на министрите на отбраната на 7-и март, добави един от източниците.

„Нуждаем се от нова инжекция, за да задвижим отбранителната индустрия“, каза един от еврослужителите, които отказаха да бъдат назовани, тъй като плановете не са публични. „Реалността премина отвъд сегашните системи“, добави той.

Плановете се изготвят със съдействието на юристите на Комисията, като се има предвид, че договорите в ЕС забраняват използването на средства на блока за военни цели. Тези планове могат да бъдат коригирани, преди да бъдат оповестени публично предвид правните сложности, посочиха източниците на „Файненшъл таймс“.

Предложението е подобно на инициативата на ЕК за осигуряване на ваксини срещу Covid-19 по време на коронавирусната пандемия. Тогава Брюксел предостави авансови плащания на фармацевтичните компании, за да гарантира, че държавите членки ще имат достатъчно доставки на ваксини.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лейен заяви миналия уикенд, че споразуменията за предварително покупка „ще дадат възможност на отбранителната индустрия да инвестира в производствени линии, за да бъде по-бърза и за да увеличи произведената продукция, която може да предостави“.

На въпрос за проекта на предложение, Комисията заяви, че блокът „обмисля варианти за съвместно осигуряване на стандартизирани отбранителни продукти като боеприпаси.

Осигуряването на достатъчно доставки на боеприпаси за Украйна се превърна в остър въпрос през последните седмици, тъй като висши служители, включително генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предупредиха, че европейската отбранителна индустрия е „под напрежение“, опитвайки се да бъде в крак с търсенето.

„Файненшъл таймс“ посочва, че всеки ден Русия изстрелва повече от 20 000 артилерийски снаряда в Украйна – колкото европейски военни заводи произвеждат за месец. Украйна пък изстрелва около една четвърт от тази бройка.

В отговор столиците на ЕС дават подкрепата си за предложения за съвместни договори за оптимизиране на поръчките за отбрана и насърчаване на производителите да разширят производството си, като например предложението на Естония към други страни членки да се комбинират по договор за 4 милиарда долара за закупуване на 1 млн. артилерийски снаряда.

Предложението на Комисията, което беше очертано пред външните министри на ЕС в понеделник, ще продължи значително това усилие, като използва седемгодишния бюджет на блока за 1 трлн. евро, за да гарантира тези поръчки.

„ЕС има множество начини да продължи с такъв проект. Трябва да се открие някакъв вид дългосрочен механизъм за компенсация…И бюджетът на ЕС е ключа“, заяви пред финансовото издание втори неназован европейски служител.

Работата по предложението на ЕК за предплащане идва след почти година от така наречения Европейски фонд за мир на стойност 5,5 млрд. евро, който се използва за възстановяване на на средствата на държавите членки за оръжията, които те предоставят на Киев.

Но длъжностните лица посочиха пред „Файненшъл таймс“, че спешната необходимост от стимулиране на отбранителната индустрия да разшири производството си означава, че средствата ще се изискват предварително, а не да бъдат предоставяни след това.

„Украйна разполага с оръдия, но им липсва боеприпаси“, заяви в понеделник Жозеп Борел. „Ние правим всичко, което можем“, каза той във връзка със съществуващата схема за възстановяване на средства и нови начини, включващи и Комисията „да извършва съвместна покупка“ (подобно на Covid ваксините).


Share Follow

Leave A Reply