Вчерашното решение на ЦИК, финалните данни от машинните и хартиените бюлетини да се записват заедно в секционните протоколи, е удар срещу демокрацията. Това заяви пред БНР Ивайло Мирчев от „Демократична България“.

снимка: БГНЕС

Той уточни, че решението на ЦИК е взето с гласовето на ГЕРБ, ДПС и БСП.
„Това решение е позор на ЦИК. То е взето с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП. Същата хартиена коалиция в момента обезсмисли машините и проверката на гласуването с машини, коментира той в предаването „Преди всички“ по БНР.

Мирчев обясни, че от ПП и ДБ събират доброволци за всяка секция, „за да противостоим на манипулациите, които ни се готвят“.

„Имаме различия с ПП, но те са на основа на виждания по отношение на конкретни политики. ПП имат много по-силна социална част. Ние сме доста стриктни по отношение на изпълнение на бюджета, по отношение на десни мерки“, призна той относно новото обединение между двете партии.

Според него по-скоро се търси интрига по въпроса с листите – там няма толкова различия. По думите му по този въпрос винаги ще има някакви разногласия и напрежение.

В ДБ няма никакъв проблем, има вътрешен проблем в ПП по този въпрос, подчерта Мирчев.

Той обяви, че листите на новото обединение ще бъдат обявени на 25 февруари.

Няма да има разединение, категоричен е Ивайло Мирчев и подчерта, че ДПС и ГЕРБ се опитват да внесат такива динамики между двете партии. По важните теми ние се обединяваме и така ще бъде, декларира той. По думите му на избори се отива с ясна програма и изисквания.

По думите му целта на ДБ е не само да спечелят първото място след изборите, но и да съставят реформаторско правителство.

снимка: БГНЕС

„Хората са разочаровани. Не виждат новия лъч. Виждат, че ГЕРБ си отива, но не е ясна формулата след това. И ние имаме сериозна отговорност към тази ситуация. Това е причината да направим това обединение с ПП“, допълни той.

В коалиция „Трактора“ Мирчев включва „ГЕРБ, ДПС и БСП, с любезното съдействие на „Български възход“ и „Възраждане““. Изпуснахме изключително важен шанс България да стане част от еврозоната след няколко месеца, подчерта той. Според него при желание законопроектите са щели да бъдат приети. НС показа, че няма желание да приеме изискванията на ЕК, изказа мнението си той.

Мирчев подчерта, че е малко резервиран към датата 1 юли за влизане в еврозоната. Такава практика няма и това ще са огромни усилия. Все пак той е изключително впечатлен от работата на финансовия министър. Още в първия ден на новото НС ДБ и ПП ще внесе всичко, което не е внесено като законопроекти по отношение на кандидатстването на страната в еврозоната.

Надявам се, че всички ще гледаме в една посока, каза Ивайло Мирчев.

„Ако някой си мисли, че съпротивата е от идеални чувства, да разсее тези съмнения. Става дума за определени интереси в определени бизнеси, които не искат да попадат под контрола, който Брюксел би упражнил върху тях, и искат да продължат балканския си начин на работа и на правене на бизнес. Точно на това от ПП и ДБ твърдо сме решили да се противопоставим“.

По думите му максималният размер на бюджетния дефицит трябва да е не повече от 3%, за да можем да влезем в еврозоната.

Когато няма ясна стабилна власт, администрацията не работи по нужния начин, коментира Ивайло Мирчев. Според него част от високата инфлация е в резултат на раздутите социалните разходи:

„Трябва да сме много внимателни оттук нататък. По-нататъшно рязко повишаване на социалните разходи може да изиграе още по-лоша роля по отношение на инфлация“.


Share Follow

Leave A Reply