Военното обучение за ученици ще стане задължително от следващата година за учениците от 10-ти и 11-ти клас. Това е записано в ново постановление на Министерския съвет. Предвижда се от следващата учебна година децата от 10-ти и 11-ти клас да са подготвени по теми като защита на родината и оцеляване при кризи от военен или природен характер, съобщава НОВА.

снимка: БГНЕСЗаложено е обученията да се провеждат от военнослужещи или цивилни служители на Министерството на отбраната. Освен историята и настоящето на въоръжените сили на България учениците ще усвояват и знания, свързани с участие в спасителни и евакуационни действия, незаконен трафик на оръжие и тероризъм.

снимка: БГНЕС

Оцеляване при откриване на невзривени боеприпаси, участие в мисии извън страната и как се действа срещу оръжия за масово унищожение. Това са само част от темите, с които от догодина ще се запознаят учениците, които сега са в 9-ти клас.

Експерти подкрепят идеята за военно обучение.

“Особено с оглед на последните събития, които станах в Турция, а и миналата година наводненията в Карловско – всички видяхме, че има нужда българското население да има елементарни познания как да реагира при кризи – природни или, недай си Боже, военни. Но такива познания са абсолютно необходими”, каза журналистът и военен експерт Димитър Ставрев.


Share Follow

Leave A Reply