Паметникът на Съветската армия да бъде преместен, но не и да бъде разрушен. Такова мнение изрази съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков по БТВ.

снимка: informo.bg

„Най-разумно е Паметникът на Съветската армия да бъде преместен, за да бъде част от историята, но да не бъде разрушен“, заяви Петков и допълни:

Всеки може да премахва и премества паметници, но ние като българско общество трябва да влезем в дълбочината на този проблем и да поговорим сериозно коя е истината на нашата история.

Според него не трябва да има паметник с човек, държащ шмайзер над главата си, в средата на столицата ни.

„Аз лично не вярвам, че в средата на нашата столица трябва да имаме паметник с човек, който държи шмайзер над главата си. Но, от друга страна, това е част от историята и не трябва да я забравяме. Да имаме толкова имена на руски генерали и да не знаем какво се е случило“, заяви още Петков.

 

Той коментира и годишнината от началото на войната в Украйна.

„Става дума за един режим, който решава да влезе в територията на друга държава и да унищожи цялата инфраструктура“.

По думите му трябва да „излезем от територията и да го помислим на чисто човешко ниво“.

снимка: БГНЕС

„Съчувствам със сърцето и душата си колко много хора страдат“, коментира Петков. Според него България е застанала на правилната страна на историята.

Относно изказването на бившия депутат Александър Дунчев, че в ПП имало задкулисие и че някои в партията се опитват да прилагат модела на ГЕРБ – обграждане с послушковци, Петков заяви:

„Нямаше с никой напрежение, който слагаше каузата в отделните позиции в листите. Въпреки че сме 6 партии, успяхме да постигнем обединението, което сме се надявали“, заяви Петков.

Миналата седмица Александър Дунчев, който беше народен представител от „Продължаваме промяната“ в последните два парламента, изрази несъгласие с начина на редене на листите. Той упрекна ПП, че влизат в съглашателство с ГЕРБ по места.

Петков категорично отрече това да е вярно и даже обясни, че е предложил мястото си в София на Дунчев, но той е отказал.


Share Follow

Leave A Reply