Човек трябва сам да си направи извода дали има спекула. Това заяви в ефира на БТВ икономистът от кнсб Любослав Коство.

любослав костов

По думите му: „На теория ръста на доходите и инфлацията се изравняват, но на практика като влезете в магазина – не. Правите репортажи за ценообразуването на млечните продукти. Трябва да се изсветли как се ценообразува млякото.“

Главният икономист на КНСБ смята, че проверките за високите цени на хранителните продукти са закъснели.

„Проверките малко закъсняха. Не са намерили нарушения там, където не са влезели. Има огромни бариери за вход в отрасъла. Когато цената е двойно по-висока на щанда, отколкото при производителя – очевидно има по веригата картелно съглашение“, категоричен е той.

Костов уточни, че в момента и Българската агенция за безопасност на храните, и НАП, и КЗК, и КЗП извършват проверки, но цените на стоките ще спаднат плавно.

„През тези шест месеца, докато чакаме това да се случи, трябва да растат доходите, трябва да има бюджет, трябва да има политика по доходите. Затова е важно да имаме редовно правителство“, каза още икономистът.

 

Според него слагането на таван на цените не е добро решение в пазарна икономика.

Отлагането на приемането на еврото беше очаквано, коментира Костов.

„Знаехме, че инфлацията е висока. Три закона не бяха приети в последния парламент, но това не е непоправимо. Важно е да заявим, че такава е посоката. Важно е да каже, че почти няма да има проинфлацонен ефект. Доходите ще нараснат. След като Литва влезе в еврозоната, средната работна заплата се вдигна със 108% и стана 1500 евро“, подчерта икономистът от КНСБ.


Share Follow

Leave A Reply