За да влезем в еврозоната трябва да изпълним ясни критерии. Това заяви в ефира на Нова вицепремиерът Атанас Пеканов. Според него събитията от последните две седмици са разбили на пух и прах тезата на скептиците, че някой насила иска да ни вкара в еврозоната.

„България не изпълнява критерия за инфлацията, и то, за съжаление, с много. В други страни разликата е била 0,2-0,3, когато е направено изключение. В България е към 4% над това, което трябва да бъде. Можеше да се търси компромис, страната ни обаче не си е свършила работата по правната съвместимост”, уточни той.

Пеканов отправи апел към новия парламент работата да бъде свършена, за да бъде задвижен процесът за влизането ни в еврозоната. „Всяко забавяне носи щети и пропуснати ползи”, категоричен е вицепремиерът.

Снимка: БГНЕС

Той обясни, че в момента България няма независима парична политика, като решенията се взимат във Франкфурт. „Това ще бъде един от позитивите при влизането в еврозоната. Имаме единствения инструмент на макрополитиката – фискалната политика. И там се опитвахме да ограничим разходите, за да не помпат инфлацията допълнително”, каза още Пеканов.


Share Follow

Leave A Reply