Кой са участниците във вчерашния инцидент на магистрала „Тракия“ е ясно. Това което се изискваше от нас е направено. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Снимка: БГНЕС

Той подчерта, че става въпрос за организирана престъпна група, действаща от Турция до последната европейска държава.

„Трябва да сме наясно, че става въпрос за организирана престъпна група, която действа от Турция до последната европейска държава. Представете си цялата карта на Европа. По нея има изключително добре изградени престъпни структури. Смъртта, на която сме свидетели не е само в България, тя е отново на територията на цяла Европа. Когато говорим дължим фактите са точни. Истината е, че от територията на Турция тръгват мигранти към цяла Европа. България е само една възможна дестинация, но в никакъв случай не е най-натоварената, уточни Демерджиев.

Той даде пример, че 60 мигранти са загинали на брега на Италия, 250 са проникнали там, а са дошли от територията на Турция.

Относно думите на главният прокурор Иван Гешев, че се играе на стражари и апаши, той заяви:

 

„Главният прокурор трябва да е наясно, че нашата задача е да спрем вторичните преминавания на територията на страната. Първата ни задача е да ги спрем на границата. Там сме затруднени от 110 от граничната линия не е технически обезпечена. От ЕК ще помогнат да се обезпечи, да се набавят автомобили и да се увеличи щата на “Гранична полиция”. С министърът на отбраната ще направим всичко възможно с наличните сили да уплътним границата. Ще преследваме мигрантите, защото проникването им през наша територия е условие за приемането ни е Шенген. Всяка институция трябва да бъде отговорна към темата“.

Демерджиев уточни, че собственикът на буса с мигранти е издирен от МВР и предоставен на Прокуратурата още на 4 януари тази година. Той призова всички институции да започнат да изпълняват функциите си.


Share Follow

Leave A Reply