Решението, което ще премахне енергийната зависимост на Европа от Русия е планът RePOWER EU. Това съобщи министърът на икономиката Никола Стоянов по време на конференция, посветена на енергийната трансформация в България, предаде БНР.

снимка: БГНЕС

„Всяка от държавите членки ще има възможността да прибави още една глава към своите Планове за възстановяване и развитие, за да финансира този процес“, съобщи Стоянов.

Стоянов посочи, че 20 млрд.евро са предвидени за изпълнението на целия план RePOWER EU. И допълни:

„Сумата, предвидена за страната ни е в размер на 480 млн. евро. Това е една възможност за българската индустрия от една страна да се декарбонизира, от друга страна да стане по-енергийно ефективна и в крайна сметка да разшири своя дял в икономиката на България. Не на последно място новият план трябва да подпомогне всички малки и средни предприятия в този преход, които са най-затруднени и най-засегнати от високите цени на енергията във всичките й форми, така, че сега е момента наистина и държавата, бизнеса и научните среди, на които много разчитаме, да намерят най-верните решения не само в най-голяма степен да се възползваме, но и резултатите да са дългосрочни и устойчиви от тези ползи, които постигаме“.


Share Follow

Leave A Reply