Президентът Румен Радев награди посланика на Украйна Виталий Москаленко с орден „Мадарски конник“ първа степен на церемония в Президентството. Това се случи на специална церемония в Гербовата зала на “Дондуков” 2.

„За своя 4-годишен мандат посланик Москаленко работи за задълбочаването на нашите отношения на всички нива. Убеден съм, че във ваше лице България ще има един истински приятел в Украйна“, заяви Радев.

Посланик Москаленко припомни, че словото и писмеността в Украйна са „български“ и са дадени от Светите братя Кирил и Методий.

„Нашите два народа са дълбоко свързани. Българската диаспора в Украйна е един много могъщ мост, който обединява и обогатява нашите два народа“, заяви посланикът.

Москаленко подчерта, че украинският народ е много признателен на България за това, че е оказала подкрепа на Украйна „от първите дни на тази варварска война“.

Държавното отличие е за приноса на Москаленко в задълбочаването на двустранните отношения между София и Киев. Той получава приза в самия край на дипломатическия си мандат, който изтича на 1 март.

Неговото място като посланик на Украйна в страната ни ще заеме Олеся Илащук.


Share Follow

Leave A Reply