Ще се наложи най-вероятно още военнослужещи да бъдат изпратени на границата. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов в „Денят започва“ по БНТ.

Той допълни, че в охраната на нашата граница участва българската армия.

„Това е поредният инцидент с мигранти. Надявам се тази седмица да имаме среща с министъра на вътрешните работи за допълнителни сили. Доколкото знам около 110 км от границата не са оборудвани, заяви още служебният министър.

Той уточни, че патрулите ни нямат функцията да задържат.

„Нашите патрули нямат право да задържат. Нямат такава функция. Имат право да демонстрират сила, да патрулират съвместно с Гранична полиция. Единствено представители на Военна полиция имат право да задържат нарушители, преминали нелегално през границата. Към момента около 240 военнослужещи участват в съвместни патрули по охрана на граничната ни бразда. За да има адекватна охрана на границата са необходими не само хора, но и технически средства“, изтъкна Димитър Стоянов.

снимка: БГНЕС

Той изтъкна, че армията ни не е модернизирана.

„Българската армия изпълнява своите задължения с това, което разполага, но тя не е модернизирана. За една година беше ремонтирано оградното съоражение по границата. През последната година бяха сключени 3 договора за снабдяване на патрулните кораби с въоражение. Модернизацията е дълъг процес. Личният състав е много по-важен. Имаме отлив на военнослужещи. Трябва да се мисли в посока увеличаване на заплатите, но и осигуряване на жилища и модернизация. Това са много важни фактори“, отбеляза Стоянов.

По думите му Министерство на отбраната е изпълнило решението на Народното събрание за предоставяне на военна помощ за Украйна. И добави, че това, което беше предоставено е в топ 3 на исканията от Украйна.


Share Follow

Leave A Reply