Българската прокуратура стои като ням свидетел. Не е нормално да разчитаме на европейската прокуратура за схемите в енергетиката. Това заяви в по Нова тв съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков по повод разследването на европрокуратурата за злоупотреби при търговията с вредни емисии.

 

„Не е нормално да разчитаме на европейската прокуратура за схемите в енергетиката, на американското правителство да ни показва копрумпираните хора, а българската прокуратура да стои като ням свидетел. Време е да сменим този модел и българската прокуратура да заеме реалната си позиция“, заяви Петков

Петков изтъкна, че по време на управлението му лично е установил злоупотреби.

„По време на нашето правителство трябваше лично да отида там, защото злоупотребите бяха огромни. След затварянето на ТЕЦ „Брикел“ бързо успяха да го отоворят отново, защото всяко наказателно постановление беше отхвърляно от местния съд“, заяви Петков.

Според Атанас Атанасов, съпредседател на „Демократична България“ е необходимо да има радикална промяна.

„Трябва да има радикална промяна. Трябва промяна в Конституцията, за да се отнемат кадровите правомощия на главния прокурор. Българската прокуратура работи по съветски модел. Това трябва да свърши“, посочи съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов.

Снимка: БГНЕС

Според Атанасов корупцията в България е силна и задушава бизнеса.

„В България има силна, пандемична корупция, която задушава бизнеса. Когато беше арестуван Борисов, имаше старшен рев, но той беше арестуван за същото, което се казва в списъка Магнитски. Прокурорският чадър трябва да бъде смъкнат и всички да са равни пред закона“, подчерта Атанасов.

Кирил Петков обяви, че към коалицията ПП – ДБ са се присъединили БЗНС и „Обединени земеделци“, както и много граждански организации.

 

„Над 100 организации подписаха нашата книга с каузи. Всичко това става като вълна. На тези избори тази вълна ще направи ясното разграничение, че България вече не може да остане така и ще тръгнем напред. Въпреки сметките, които ни правят, аз вярвам, че ще имаме над 121 депутати. Сигурен съм, че ще бъдем първи“, увери Петков.

Петков увери още, че ще работят за влизането в еврозоната и Шенген.

„Ще работим за влизане в еврозоната и Шенген, за реформи в секторите здравеопазване, образование и сигурност. Обединяваме се с желанието за тази промяна. Убеден съм, че с всички тези сили можем да направим позитивната програма за България. Заедно ще предложим правителство със силна, позитивна програма за хората. Ще представим тази програма в парламента и вярвам, че всеки, който има малко политическа логика, не може да каже „не“, ще бъде твърдо скъпо“, заяви още Кирил Петков.


Share Follow

Leave A Reply