Президентът Румен Радев връчи орден „Мадарски конник“ на посланик Херо Мустафа.

Радев заяви, че връчва висшето държавно отличие с особено удоволствие.

„Това е признателност за всеотдайната работа и за личния принос на Херо Мустафа за развитие на политическия диалог между САЩ и България. Посланик Мустафа беше винаги готова да работи с българските институции“, заяви още държавният глава.

Той заяви, че са били постигнати конкретни резултати.

„Бяха постигнати конкретни резултати и бяха сключени конкретни спогодби. Ние ще продължим и напред  да разчитаме на САЩ за модернизирането на нашите военни сили и за укрепваме на енергийната ни сигурност. Искам още веднъж да изразя дълбоката си благодарност. С вашия успешен мандат, вие оставяте една успешна страница в двустранните ни отношения. Желая на Вас и на вашето семейство здраве, благополучие и на добър час“, категоричен бе Румен Радев.

снимка: БГНЕС

От своя страна посланик Мустафа заяви, че за нея е голяма чест да бъде удостоена с орден „Мадарски конник“.

„Гордея се, че САЩ и България са приятели, партньори и съюзници. Ще се гордея, ако и аз съм допринесла за това. България е изключителен ценен член на НАТО и на ЕС. България е стратегически партньор на САЩ, каза тя и допълни, че трябва да отбележат победите си като засилването на НАТО, модернизацията на военните сили, изразяването на силната подкрепа на България за Украйна, приветстването на нова бойна група на НАТО, сигурността на България е сигурността и на САЩ, също така в развитието и задълбочаването на икономическите ни системи. „САЩ подкрепя България в борбата с корупцията, но промяната може да дойде само отвътре“, заяви тя.

Мустафа заяви, че и занапред ще е посланик на българската култура:

„Връзките, които скрепяват нашите народи са много по-силни“, каза посланик Мустафа и допълни, че ефективната дипломация се гради на добрите отношения, толерантност, надежда, оптимизъм и състрадание. Надявам се, че това именно ще запомните от мен, каза тя и добави, че ще бъде и занапред посланик на българската култура.“


Share Follow

Leave A Reply