Цялата документация по образуваната проверка на ремонта на столичната улица “ Граф Игнатиев“ е изисквала Европейската прокуратура от МРРБ. Това заяви в „Денят започва“ по БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Преди месец и половина – два е започнала проверката на европейските прокурори.

„Направихме проверки във връзка с плащането на европейските средства, които трябва да бъдат изплатени на Столична община. Знаете, че резултатите на част от тези проверки не бяха добри – например, кръстовището с ул. „Иван Шишман“, има и пропадания на места. Проверките на европейската прокуратура са свързани с начина, по който са изразходвани и ще бъдат изразходвани европейските средства – как е извършен ремонтът и дали са спазени всички правила“, поясни той.

Столична община и МРРБ работят в момента по мерки за отстраняване на проблемите при ремонта на центъра на София. Шишков напомни, че ремонтните дейности все още са в гаранция и строителите могат да възстановят пропуските.

Проверки на регионалното министерство показват масово липса на асфалт при новоремонтираните пътища.

Шишков направи сравнение между асфалта на АМ „Хемус“ от София до Яна и на АМ „Марица“.

„“Рекордьор“ е отсечката на АМ „Хемус“ от София до Яна, където при заложен по проект 28 см асфалт са установени 18 см и 21 см. настилка. На АМ „Марица“, на лот, построен от италиански строител, при 30 см асфалт по проект, е установена настилка с дебелина между 23-24 см.“, посочи Иван Шишков. И допълни:

„Липсват сантиметри асфалт по пътищата. Това е проблем, свързан с периода на последните 8-10 години, а не с един строеж. Този период вече го наричам строителна бутафория. Проверките се налага да ги правим с МВР, защото резултатите от проверките вече започват да не ни изненадват. За съжаление, на всяка проверка липсват слоеве асфалт. На „Хемус“, освен липсващия асфалт, има и други проблеми, твърде много шлака, например, което поставя въпроса откъде е докарана – Кремиковци е наблизо…“, каза още Иван Шишков.

МРРБ е входирало в МВР цялата преписка за незаконно строителство, констатирано от МРРБ. Това заяви още регионалният министър. Сред незаконните обекти са още язовир „Тополово 2“, водопроводът, който свързва Перник със София и пътя Югово – Лъки, където има неукрепена скала, поясни той.

Шишков изтъкна, че на АМ „Тракия“ най-лошо е състоянието на отсечката между Стара Загора и Нова Загора. Той добави, че в момента се изготвя документация за извършването на основен ремонт там.

„Нарушения са установени и при строежа на рамките за тол системата като от 300 рамки не повече от 70 имат разрешение за строеж“, заяви още Иван Шишков. Той допусна, че и в този случай може да се намеси европейската прокуратура, тъй като става въпрос за средства от ЕС.


Share Follow

Leave A Reply