Въпреки, че съюзниците от Запада събират усилено танкове за Украйна от месеци, страната се нуждае вероятно от стотици. Сега се водят преговори между германският концерн Rheinmetall с Киев за създаване на собствена производствена база за най-новия германски танк Panther („Пантера“), пише германското списание Шпигел, цитирано от news.bg.

снимка: БГНЕС

Оръжейната група Rheinmetall преговаря за изграждането на завод за танкове на украинска земя. От компанията заявяват, че са нужни 200 млн. евро за построяването на завода им в Украйна.

„Завод на Rheinmetall може да бъде построен в Украйна за около 200 милиона евро“, каза шефът на компанията Армин Папергер пред вестник Rheinische Post. Той може да произвежда до 400 основни бойни танка тип Panther годишно. Разговорите с украинското правителство са „обещаващи“. Папергер се надява на решение „в рамките на следващите два месеца“.

Папергер беше убеден, че заводът може да бъде защитен от руски въздушни нападения.

„Защитата от противовъздушна отбрана не би била трудна.“ Украйна се нуждае от 600 до 800 танка за победа, подчерта шефът на Rheinmetall. За да се събере такова количество, трябва бързо да започне изграждането на нови танкове. „Дори ако Германия се откаже от всичките 300 танка Leopard 2, с които разполага Бундесверът, това пак ще бъде твърде малко“.

По настоящем германският концерн планира да подготви до около 250 танка за войната в Украйна:

„Ние работим на пълна скорост“, каза Папергер. „Вече сме въвели в експлоатация повече от 40 бойни машини на пехотата Marder, а до края на годината те ще бъдат около 100. От 50 Leopard 2A4 са готови около 30 танка. Има и около 100 по-стари танка Leopard 1, от които в момента можем да направим 88 отново използваеми.

Папергер очаква войната да продължи „вероятно с години“. „Западните съюзници изпращат достатъчно оръжия там, за да може Украйна да се защити, но днес украинците нямат достатъчно оборудване, за да си върнат напълно своята територия.

“ В същото време Русия няма толкова ресурси, колкото Западът като цяло , каза директорът на Rheinmetall

Panther е концепция за нов танк. Rheinmetall го представи през лятото на 2022.


Share Follow

Leave A Reply