Срещу високите цени държавата няма много лостове, а това, което се тиражира като мери е прах в очите на хората. Това стана ясно от думите на заместник-министъра на икономиката и бивш шеф на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

В момента държавата не може да проведе каквито и да било мерки срещу високите цени, защото те не са нарушение, за да бъде санкционирано и да има реални мерки. Това е честната позиция, която трябваше да бъде обяснена на хората“. Това заяви пред БНТ Димитър Маргаритов.

“Всичко, което се тиражира като мерки срещу високите цени е по-скоро прах в очите на хората”, категоричен беше той.

По думите му се наблюдава тревожно явление, според числата, които изнася КЗП. “В последните месеци очевидно има драстично влошаване на контрола на пазара, след като в рамките на няколко дни при 470 проверки са установени 450 нарушения, което прецедент”, допълни Маргаритов.

Според него опитите да се търси оправдание с предишни управления са несъстоятелни и призова “всеки да поеме своята отговорност в рамките на действащото законодателство”.

“Безспорно е, че търговските вериги имат голяма пазарна сила и голям пазарен дял. В същото време казваме, че пазарът регулира отношенията и прави цените справедливи. Но когато има голяма пазарна сила от страната на продавачите, очевидно пазарът не работи достатъчно добре. В такива случаи има регулиране”, обясни Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Той допълни, че при търговските вериги наред с голямата пазарна сила, има непрозрачност, законодателството не ги задължава да публикуват тримесечни отчети.


Share Follow

Leave A Reply