Високите цени не са наршушение, за да бъде санкциониранот от държавата. Затова в момента държавата не може да проведе каквито и да било мерки срещу високите цени. Това заяви в студиото на “Денят започва с Георги Любенов” Димитър Маргаритов – бивш заместник-министър на икономиката и бивш председател на КЗП.

„В момента държавата не може да проведе каквито и да било мерки срещу високите цени, защото те не са нарушение, за да бъде санкционирано от държавата и да има реални мерки. Това е честната позиция, която трябваше да бъде обяснена на хората“, заяви Маргаритов.

Според него всичко, което се предлага като мерки срещу високите цени е по-скоро прах в очите на хората“.

По думите му се наблюдава тревожно явление, според числата, които изнася КЗП.

“В последните месеци очевидно има драстично влошаване на контрола на пазара, след като в рамките на няколко дни при 470 проверки са установени 450 нарушения, което прецедент”, допълни Маргаритов.

Според него несъстоятелни са опитите да се търси оправдание с предишни управления. Той призова “всеки да поеме своята отговорност в рамките на действащото законодателство”.

“Безспорно е, че търговските вериги имат голяма пазарна сила и голям пазарен дял. В същото време казваме, че пазарът регулира отношенията и прави цените справедливи. Но когато има голяма пазарна сила от страната на продавачите, очевидно пазарът не работи достатъчно добре. В такива случаи има регулиране”, обясни Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Той допълни, че при търговските вериги наред с голямата пазарна сила, има непрозрачност, законодателството не ги задължава да публикуват тримесечни отчети.

 


Share Follow

Leave A Reply