Много са проблемите, които реши служебното правителство в сферата на здравеопазването за тези седем месеца. Това заяви в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ, здравният министър д-р Асен Меджидиев.

Снимка: БГНЕс

„Гордея се, че направихме неща, които някои редовни кабинети не са ги правили. Коригирахме възнагражденията в спешната помощ, и в РЗИ. В процес е остойностяването и на лекарския труд. Спешната помощ по въздуха и изграждането на Националната детска болница, майчиното и детско здравеопазване бяха само артикулирани от политическите формации, а тогава имаше редовни кабинети. Нашето правителство стартира проекта за Националната детска болница след много години само говорене“, подчерта той.

Относно спешната помощ по въздуха, Меджидиев каза, че преди две седмици са подписани документите с италианската фирма за доставката на 6 хеликоптера, като първият ще бъде получен на 15 декември.

„Това са усилия на цялото правителство и наистина ще имаме спешна помощ по въздуха, която ще е напълно безплатна за всички българи“, допълни здравният министър и изрази надежда до 2 месеца да са готови и с обучението на медицинските екипи.

Италианските хеликоптери ще се получат по Плана за възстановяване и устойчивост. Министърът подчерта, че се прави и допълнителен лизинг и още през летните месеци ще дойдат два хеликоптера, които ще са с екипи, пилоти и техници и тази помощ ще стартира още през лятото. Уточняват се и площадките, на които ще кацат тези хеликоптери, допълни Меджидиев.

„Първоначално хангарите, където ще са базирани тези хеликоптери са в Долна Митрополия и „Враждебна“. Отделно във всички големи болнични комплекси се подсигуряват и хеликоптерни площадки за кацане. Ще има и Национален координационен център за полетите, уточнен е и е към Министерството на здравеопазването“, обясни Асен Меджидиев.

Той припомни, че преди седмица е дадено началото на проекта за детска болница в Бургас, а преди десетина дни беше направена първата копка на нов детски комплекс в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив.

„Тук вече говорим за майчино детско здравеопазване като национален приоритет – това е стратегията на държавата. Това е националната ни сигурност. Теренът, който избрахме за изграждането на Националната детска болница е уникален – това са 41 декара с минерален извор. Там ще се прави не само детска болница, а болница от най-модерен тип“, посочи още здравният министър.


Share Follow

Leave A Reply