Българските производители да станат конкурентноспособни. Това е начинът за овладяване на цените, заяви икономистът Кузман Илиев пред БТВ по повод последните изявления на служебния кабинет за мерки за сваляне на цените на основни хранителни продукти.

„Ценообразуването е най-сложното нещо в икономиката и винаги когато политиците си мислят, че могат да влияят, се заблуждават, уточни Кузман Илиев

По думите единственото, което може да направи властта, са условия, които да направят българските производители и предприемачи конкурентноспособни. А това, което може да свали цените, е поведението на потребителите, които започват да купуват по-малко, когато не могат да си позволят високата цена.

Кузман Илиев

 

„Идеята е да се намали социалното напрежение и на хората да им се хвърли нали някаква такава димка, че видите ли ние правим нещо“, допълни икономистът по повод мерките на служебния кабинет.

Според него вина за високите цени в България има погрешната дългова политика през последните няколко години. „Тези пари се вкарваха през пенсии и заплати, хората харчат – цените се вдигат“, уточни Илиев.


Share Follow

Leave A Reply