Продължават протестите в Гърция след влаковата катастрофа от вторник край град Лариса, при която по последни данни загинаха 57 души, предаде БНР.

Демонстрациите в град Атина и град Лариса прераснаха в сблъсъци с полицията.

Сблъсъци пред парламента в Атина, 3 март 2023 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сблъсъци пред парламента в Атина, 3 март 2023 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

За да изразят възмущението си след трагедията, хиляди протестиращи, предимно младежи излязоха по улиците. Те скандираха срещу политиците, за които се смята, че носят отговорност за лошото състояние на железопътния транспорт в страната:

“Изпитваме най-вече гняв, че това може да се случи през 2023-та! Как два влака могат да се сблъскат? Как това се случва, когато на разположение имаме толкова много технологии?”, каза студентът Ангелос Томопулос на протест в Атина.

“Ние ще бъдем гласа на онези, които загубиха живота си, така че това престъпление да не бъде прикрито, а някой да поеме отговорност”, посочи колежката му Димитра Кокла.

“Познавам много студенти от Солун, които пътуват по този маршрут, така че от една страна съм притеснен. Не знам дали някои от приятелите ми не е бил там. Трагедия е, че много хора на нашата възраст загубиха живота си по този начин”, добави техен колега.

Бдение пред парламента в Атина, 3 март 2023 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бдение пред парламента в Атина, 3 март 2023 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

В събота и неделя синдикатите в гръцките железници обявиха 48-часова стачка, заради фаталната влакова катастрофа. Стачката обхваща всички железопътни услуги, включително и крайградската железница на Атина, а синдикатите заявиха, че ще организират протест на площад “Синтагма” в неделя сутринта.

Железопътните услуги в Гърция са спрени от сряда следобед.


Share Follow

Leave A Reply