Увеличават хората с глаукома у нас. Броят им всяка година нараства с между 10 и 15%. Основната причина е застаряването на населението, съобщава БНТ.

Иван е на 75 години. Работил е като тенекиджия, но рядко слагал предпазни очила.

Иван Пехливанчев: „И оттам се осветявах, стружки от пиленето влизаха в очите ми. От едното 17, от другото 21 пъти съм вадил стружки“.

Преди 3 години мъжът отишъл на очен лекар, защото погледът му се замъглявал.

Иван Пехливанчев: „Едни леки болки зад окото. Като се напънех нещо и се получаваха“.

Оказало се, че Иван е с глаукома. Заболяване, при което очното налягане е повишено и уврежда очния нерв и зрението намалява прогресивно. При Иван болестта била в напреднал стадий.

„Диагностицирана преди 3 години, но най-вероятно започнала преди повече от 15. Той има едно много сериозно засягане на зрението заради глаукомата, което никога няма да се възстанови“, обясни доц. Станислава Костова – завеждащ I-во очно отделение в УМБАЛ „Александровска“.

Ранното откриване и навременното лечение на глаукомата може да забави хода на болестта. Проблемът е, че тя протича без никакви симптоми.

„Тя протича изключително подмолно – окото не е зачервено, не боли, не сърби. Няма никакви външни изяви и от пациента да засече и да се улови“, казва още доц. Станислава Костова.

Застрашени от развитие на глаукома са хората над 45 години. Болестта се предава генетично, някои съдови заболявания и късогледството са сред рисковите фактори.

„Апелираме хората след 45 години, които когато отидат, за да си проверят очилата за четене – да се измери едно вътреочно налягане и да се прецени дали пациентът има нужда от допълнителни изследвания за глаукома“, обяснява още доц. Станислава Костова.

В Александровска болница ще има безплатни прегледи за глауома от 13 до 17 март. Записването за тях започва на 6 март.


Share Follow

Leave A Reply