Данните на НСИ сочат, че Враца се нареди на второ място по заплащане на труда, предаде Нова тв. Средната брутна заплата във Враца е 1800 лв., а в столицата е 2500 лв. На трето място се нарежда Варна с малко над 1700 лв. на месец.

снимка: РИОСВ-Враца

Местните споделят, че са изненадани от статистиката. Повечето хора в областта недоумяват кое точно ги е наредило на второ място в страната и правят догадки.

„Ако се разровим малко под повърхността на цифрите, ще забележим някои тъжни перспективи за развитие на региона. 56 000 души са заети в трудова дейност. В АЕЦ „Козлодуй“ и съпътстващите фирми са 6000″, обясни Петьо Ангелов, банков финансист и експерт.

Владимир Петров, който работи точно в една от съпътстващите фирми на площадката на централата, коментира:

„Наистина в централата има доста работници. Взимат добри пари. Покрай АЕЦ-а има фирми и също дават високи заплати на някои, но повечето от хората взимат минимално възнаграждение”.

Той получава 1600 лв. месечно за втора категория труд и ходи на втора работа за да компенсира поскъпването на всичко по магазините и да може да гледа семейството си.

„Очаквам тази изкривена статистика да продължи и след 5 години дори може да станем първи по заплата. Причината е, че друга статистика показва че ние намаляваме с по 4-5 хиляди души. Тоест, това означава, че при подобно намаляване имаме 2-3 хиляди души работещи”, поясни Петьо Ангелов.


Share Follow

Leave A Reply