Над 3 лева ще струва хляба, ако се върне 20-процентовото ДДС на стоката. Единствено хляба не е променил цената си в последните 8 месеца. Това коментира в студиото на „Събуди се“ Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

сника: БГНЕС

„Ако се върне 20-процентовото ДДС на хляба, той ще струва над 3 лв. Това е единственият хранителен продукт, който не промени цената си в последните 8 месеца“, обясни Кукушева.

„От 1 юли 2022 г. крайната цена  падна между 17 и 26%. Преди той струваше около 2,00 -2, 40 лв., а вече е под тази стойност. Всеки производител има своя доставна цена. За нас е необяснимо защо продуктът се превръща в обект на обругаване от страна на анализатори, включително и от страна на бившия финансов министър Симеон Дянков, които твърдят, че нулевото ДДС на хляба не е свалило цените и че те трябва да се покачат с 20%”, поясни Кукушева.

Експертът увери, че в България се внася единствено и само украински слънчоглед, който има по-ниска цена в сравнение с българския.

„Ако някой твърди, че където и да е в България, се разтоварва украинска пшеница, го моля да каже къде точно и кога. Гарантирам, че българският хляб се произвежда единствено и само от българска пшеница”, каза още експертът.


Share Follow

Leave A Reply