И българските институции са разследвали дейността на ТЕЦ-овете у нас. Защо не са направили нищо, ако има злоупотреби, е резонен въпрос. Това коментира служебният правосъден министър Крум Зарков относно проверките на Европрокуратурата в ТЕЦ-ове у нас в ефира на НОВА.

„Има злоупотреба с европейски средства, в случая става дума за пазара за парникови емисии, който е една от ключовите климатични политики на Европа. Ако някой се е опитвал да спести от него, сега Европрокуратурата действа”.

Според него това, което прави Европейската прокуратура, е да изследва в детайли сигнали за измама на определени ТЕЦ-ове. „Не става дума за политиката, енергетиката, като такава. Става дума за борба с измама и за незаконно обогатяване”, поясни Зарков.

Той говори и по темата за българските прокурори, делегирани към Европейската прокуратура.

„Изборът на български европейски делигирани прокурори не върви особено гладко, но ще работя за това. Трябваше да има квота от 15 прокурори, запълниха се 9 места, тръгнаха си трима”, коментира Зарков. Той уточни, че е в контакт с европейския главен прокурор по въпроса.

Министърът на правосъдието коментира и друг важен закон – този за личния фалит.

„Нуждаем се от този закон, тъй като много български граждани са потънали в дългове. Това е закон, който подпомага и дава втори шанс на добросъвестните длъжници. Те не са взимали кредити, без да мислят. Всеки може да попадне в затруднение. Законопроектът е на обществено обсъждане“, уточни Крум Зарков.

На въпрос ще има ли редовно правителство, той заяви следното:

„България има нужда от работещ парламент. На мен ми се иска да се състави кабинет”.


Share Follow

Leave A Reply