Недостигът на стоки във Великобритания се задълбочава. Периодично различни хранителни продукти изчезват от рафтовете и се налага супермаркети да поставят лимит за пазаруване, а готвачи да измислят нови рецепти, за да се справят със случващото се.

След като преди Коледа рафтовете за яйца в английските супермаркети останаха празни, сега наред са тези за пресните плодове и зеленчуци. Официалното обяснение е, че по това време от годината те основно се внасят от Мароко и Испания, но необичайно студено време в двете южни държави е забавило и намалило реколтата. Затова пет от най-големите хранителни вериги във Великобритания се принудиха да въведат лимит при купуването на краставици, домати и чушки, за да се опитат да разпределят справедливо критично намалелите доставки, съобщава НОВА.

Валя Станева е сладкар във Великобритания и вече все по-трудно се справя, защото буквално няма с какво да направи тортите си. Колегите й вече правят бяла пица заради липсата на домати. Недостигът затвори и някои ресторанти.

„За направата на една торта са ми необходими поне 10-20 броя яйца, но имаше ограничения в магазините и трябваше да обикалям”, споделя жената.

От Британската асоциация на търговците на ябълки и круши съобщиха, че недостигът на пресни плодове и зеленчуци ще продължи. Причината – супермаркетите не плащат достатъчно на английските фермери и те са намалили чувствително производството си, а след Brexit европейските им колеги вече не намират Великобритания за толкова атрактивен пазар.

„И в България сме имали липси, но сме се научили да ги преодоляваме. В Англия започнахме да правим туршийки, суджуци. Това е последният суджук, който е за тази година”, каза още Валя.

Ако правителството не се намеси с адекватни мерки, постепенно англичаните ще се върнат единствено към сезонно ядене на пресни плодове и зеленчуци, както е било преди трийсетина години.


Share Follow

Leave A Reply