Въвеждането на електронни шофьорски книжки ще улесни залавянето на недобросъвестните водачи.

„Ако в Европейския съюз се въведат електронни шофьорски книжки, пътните полицаи ще залавят по-лесно шофьорите с фалшиви документи за правоуправление.“Това обясни в ефира на НОВА бившият шеф на КАТ-София Тенчо Тенев.

Европейската комисия предложи в ЕС да бъдат въведени електронни шофьорски книжки. Предложението е свързано с целите да се постигне по-добър обмен на данните, свързани с безопасността на пътя и извършените в чужбина нарушения да не остават ненаказани.

„С единната система всеки един пътен полицай, в момента, в който вкара личните ви данни, ще излиза къде сте си изкарали книжката и дали на територия на ЕС сте извършили нарушение. Такъв е случая със Семерджиев, който се оказа с фалшиво швейцарско свидетелство за правоуправление”, обясни Тенев.

Според статистиката на ЕК през 2009 г. жертвите на пътя са  37 000, а миналата година са малко над 20 000.

„Има намаление на убитите при катастрофи, но ще трябва да работим още. Смятам, че е допустимо да няма нито един смъртен случай на пътя до 2050 г. с развиването на съвременните технологии. В най-скъпите автомобили има поставени системи за безопасност на самия водач. Например, ако заспите и се отклоните от пътното платно, воланът ще започне да вибрира. Това може да се въведе за всички автомобили”, поясни още експертът.

По думите му е необходима промяна в законодателството. Страната ни разполага с изключително малък брой пътни полицаи. „Ако страната се насити с катаджии и камери, нарушенията ще намалеят заради глобите” смята Тенев. И заключи, че масово младите хора се качват зад волана пияни и дрогирани.

 

 


Share Follow

Leave A Reply