Заради разрушаването на местния железопътен мост на североизток от Бахмут, военното командване на Украйна вероятно е взело решение за ограничено тактическо извеждане на войски в града, който е най-горещата точка на фронта. Това съобщава агенция УНИАН, цитирана от БНР. Агенцията отбелязва, че може да се повтори тактиката, приложена по направлението Северодонецк – Лисичанск.

снимка: БГНЕС

Изданието цитира Американския институт за изследване на войната, според който все още е рано да се говори, че украинските сили са решили да напуснат Бахмут. Анализите сочат, че силите на частната руска компания „Вагнер“ са се придвижили в североизточната част на Бахмут в района на гара Ступки.

От украинския Генерален щаб съобщиха, че са отбити 95 руски атаки за денонощието.

По-рано президентът Володимир Зеленски заяви в поредното си обръщение, че „битката за Донбас е болезнена и трудна“.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин отбеляза, че източноукраинският град Бахмут е от повече от символично, отколкото от оперативно значение и това не означава непременно, че Москва е възвърнала инициативата във военни усилия.

„Мисля, че това има по-скоро символична стойност, отколкото стратегическа и оперативна стойност“, каза Остин пред репортери по време на посещение в Йордания, добавяйки, че няма да прогнозира дали и кога Бахмут ще бъде превзет от руските сили, предаде Ройтерс.

„Падането на Бахмут няма непременно да означава, че руснаците са променили хода на тази битка“, добави Остин.


Share Follow

Leave A Reply