За високите нива на инфлацията, освен войната в Украйна и енергийната криза е спомогнало и повишаването на доходите. Това заяви в студиото на „Здравей, България“ по Нова тв, министърът на икономиката Никола Стоянов.

снимка: БГНЕС

„Освен войната и енергийната криза, повишаването на доходите също е спомогнало за високите нива на инфлацията у нас през изминалата година. Моментът е много тънък. Разбира се, че доходите в такава трябва да се вдигат. Въпросът е с колко, колко бързо, как е спрямо останалите мерки, които са за компенсиране на високите цени. Смятам, че миналата година беше прекалено е не се случиха нещата както трябва. Това доведе до по-високата инфлация в България спрямо Европейския съюз”, допълни Стоянов.

Относно проверките, които държавата прави по отношение цените на хранителните стоки у нас.

„Масово установяване с по 80-90% надценка. Служебният кабинет работи върху идеята ако търговец иска да сложи надценка по-висока от 25% върху дадена стока, да информира Комисията за защита на потребителите. Процентът все още се обсъжда, уточни министър Стоянов. Това би ограничило нелоялните търговски практики, смята той.


Share Follow

Leave A Reply