На 07.03.2023 в Софийска градска прокуратура (СГП) са получени по компетентност материали по досъдебно производство на Софийска районна прокуратура относно евентуално извършено престъпление по чл. 214, ал. 2, т. 1 във връзка с чл. 213а, ал. 2, т. 4 от НК – изнудване, извършено от повече от две лица.

Наблюдаващият прокурор при СГП е приел по компетентност досъдебното производство. След анализ на събраните към настоящия момент доказателства е стигнато до извода, че съществуват разумни основания да се смята, че е извършено престъпление от компетентността на СГП. В тази връзка лице с инициали В. Ж. е привлечено в качеството на обвиняем за това, че на 24.02.2023 г. в гр. София,  бул. «Цар Освободител» № 6, с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага, направил опит да принуди Б. А., чрез сила, нанесени са удари в областта на лицето и тялото, да претърпи нещо противно на волята му, а именно да поеме имуществено задължение чрез подписване на записи на заповеди и разходни ордери на обща сума от 68000 (шестдесет и осем хиляди) лева и с това да му причини имотна вреда в размер от 68000 (шестдесет и осем хиляди) лева, като деянието е придружено с причиняване на лека телесна повреда и е извършено от повече от две лица – престъпление по чл. 214, ал. 2, т. 1 вр. ал. 1 вр. чл. 213а, ал. 2, т. 2 и т. 4 вр. ал. 1 вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

Спрямо обвиняемия е постановена мярка за процесуална принуда „Задържане до 72 часа“. На 08.03.2023 ще бъде извършена преценка за внасяне в Софийски градски съд на искане за постановяване на мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Разследването по случая продължава, като предстои събиране и проверка на доказателствата.

Софийска градска прокуратура ще осигури точното установяване на всички факти по случая, разкриването на обективната истина и спазването на законите на Република България.   За резултатите обществеността ще бъде своевременно уведомена, съобщиха от пресцентъра на СГП.


Share Follow

Leave A Reply