В начина на възлагане и контрол на строителството на пътищата е големият проблем в строителството и нередностите в целия пътен сектор. Това заяви пред БНР министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Шишков посочи, че не си е правил анализ „коя фирма къде как е строила, но резултатите са едни и същи“ навсякъде.

„Във всеки от казусите прозира изключителна безотговорност в управлението на държавата“ в периода 2019- 2021 г., смята той.

Според Шишков трябва да има по-голям контрол, „за да знае някой, че когато реши да си затвори очите, винаги може да носи отговорност“.

Регионалният министър отново акцентира върху „огромното количество незаконни ремонти по пътищата у нас“.

Шишков съобщи, че за 31 от проверяваните пътища е имало „готови за одобрение проекти, за да бъдат направени както трябва по закон, но това не се е случило“.

Относно това дали трябва ли да има нормативни промени, за да не се стига до спечелване на обществена поръчка на най-ниска цена, което е масова практика, Иван Шишков посочи, че законодателството и в момента дава възможността на възложителя да прави обществени поръчки с критерии, които включват не само най-ниската цена.

„Темата с инхауса доведе до един капан, в който попадна не само държавата, попаднаха и самите строители. Те в един момент започват да негодуват и да не искат да строят на старите цени, обаче са взели аванси“, коментира Шишков.

Проверките и на северната скоростна тангента, и на АМ „Тракия“ бяха породени от лошото им състояние, уточни арх. Шишков.

„Когато за седма-осма година от пускането в експлоатация на магистралите те са в такова лошо състояние и очевидно се нуждаят от основен ремонт, а не от текущ, е редно да се правят такива проверки. Състоянието на нашите пътища е такова не защото не се подържат, а защото сме ги строили и ремонтирали по този начин в годините назад“, допълни той.


Share Follow

Leave A Reply