Най-голямата кредитна институция в САЩ фалира.Става въпрос за фокусираният върху стартиращи фирми кредитор „Банка на силициевата долина” (SVB).Това е най-големият крах на банковия пазар в САЩ след финансовата криза от 2008 г. SVB беше 16-ата по големина банка в САЩ, с активи на стойност около 209 милиарда долара. Характерно за SVB беше, че финансираше много стартиращи технологични компании, често работещи на загуба, за които вдигането на лихвите имаше по-силен негативен ефект.

Това се случи в петък вечерта, като внезапният колапс разтърси световните пазари, изтри над 150 милиарда долара от стойността на акциите на банките и блокира милиарди, принадлежащи на компании и инвеститори във фалиралата финансова институция, предава „Ройтерс”.

Калифорнийските банкови регулатори затвориха банката и Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) влезе нея като синдик, поемайки контрола върху нейните активи. Тя беше тежко засегната от повишаването на лихвените проценти от Фед през последната година.

В същото време редица технологични компании и фондове, финансиращи такива, държаха депозитите си в нея. Но негативните очаквания доведоха до масово изтегляне на средства от финансовата институция.

Докато се опитваше да набере капитал, за да компенсира изтичащите депозити, банката загуби и 1,8 милиарда долара от стойността на инвестициите си в американски държавни облигации. Те също бяха засегнати от повишаването на лихвите на Федералния резерв.

снимка: ЕРА/БГНЕС

В крайна сметка набирането на нов капитал от SVB се провали, а цената на акциите ѝ се срина.

Централният офис и всички клонове на банката ще отворят отново на 13 март и всички застраховани вложители ще имат пълен достъп до своите депозити не по-късно от понеделник сутринта, съобщиха от FDIC.

В САЩ са застраховани депозитите до 250 000 долара. Сумата е сериозна за индивидуални вложители, но редица дружества държаха десетки и дори стотици милиони във фалиралата банка. Така 89% от стойността на депозитите на банката, възлизащи на 175 милиарда долара в края на миналата година, не е била застрахована. Само в петък вложители изтеглиха 42 млрд. долара от банката.

Според източници на „Ройтерс” FDIC търси купувач за фалиралата банка, така че вложителите да бъдат минимално засегнати.

 

В края на миналата седмица е имало опит SVB да бъде продадена на „Голдман сакс” при цена от 95 долара за акция, но след срива на акциите сделката се е провалила.

Фалитът на SVB е вторият по големина в историята на САЩ, след този на „Уошингтън мючуъл” (Washington Mutual), дал началото на финансовата криза през 2008 г.

„40-годишният бизнес на SVB, подкрепящ Силициевата долина, се изпари за 14 часа”, коментира пред „Файненшъл Таймс” старши изпълнителен директор на многомилиарден фонд за рисков капитал.


Share Follow

Leave A Reply