Европейският съюз постигна споразумение за намаляване на крайното потребление на енергия в единния блок с 11,7% до 2030 г. – цел, която според евродепутатите ще помогне в борбата с изменението на климата и ще ограничи използването на руски изкопаеми горива в Европа, предаде „Ройтерс“.

Постигането на целите ще изисква от държавите членки да реновират милиони сгради, за да губят по-малко енергия. Тъй като повечето европейски здания се отопляват с изкопаеми горива, политиката е от решаващо значение за усилията на ЕС за борба с изменението на климата.

„Това ще означава истинска промяна в полза на климата и в ущърб на Путин“, посочи Нилс Фулсанг, водещият преговарящ на европарламента.

Преговарящите се съгласиха, че потреблението на енергия от крайни потребители в ЕС като домакинства и предприятия през 2030 г. трябва да бъде с 11,7% по-ниско от очакваното към тази дата.

Споразумението обаче не достигна целта за намаление с 13%, която ЕК сметна преди година, че ще трябва да помогне на страните от ЕС да се откажат от руските изкопаеми горива по-бързо, след като Москва нахлу в Украйна.


Share Follow

Leave A Reply