По време на изборите за 49-ото Народно събрание се очакват хакерски атакати. Това заяви в „Събуди се“ министърът на електронното управление Георги Тодоров. Той обаче подчерта, че са взети мерки с цел превенция.

снимка: БГНЕС

Министърът уточни, че за първи път в Европа бюлетините след края на изборния ден ще се броят на живо. Това според него е огромно предизвикателство. Такава процедура има само в Русия, а в Европа е прецедент, допълни той.

„Без големите телекоми, които осигуряват интернет свързаност, няма как да се справим. Те са представили свои карти на покритие на територията и населението на страната. Не всички СИК ще могат да предават лайв този процес по видеонаблюдение и видеозаснемане поради липсата на интернет, но за сметка на това ще бъде направен запис, така че в последващите дни да може всеки един заинтересован да наблюдава хронологията по броене на бюлетините”, обясни Георги Тодоров. Той заяви, че до 20 хиляди души ще могат да гледат в реално време броенето на бюлетини. Все още обаче не е ясно какви точно ще са устройствата, които ще снимат процеса.

Тодоров уточни, че на 13-март ще приключи обществената поръчка. Тя предвижда 12 хиляди устройства. След като пристигнат, допълни министърът, всяко едно от тях ще бъде прегледано и заредено.

Тодоров е категоричен, че тестовият период ще е около 12-13 дни и ако се наложи, ще се работи денонощно.

„Законът трябва да се изпълнява, а не да се тълкува”. Така ресорният министър отговори на въпроса оправдана ли е инвестицията за електронните устройства, при положение, че те дори няма да са основание за евентуално оспорване на вота.

Георги Тодоров коментира и новото приложение в здравеопазването, което позволява на лекарите да издават рецепти от мобилно устройство. „Това е още една стъпка в посока електронно здравеопазване”, коментира той.


Share Follow

Leave A Reply