При почти всяка проверка на Комисията за защита на потребителите в хранителните вериги е открито нарушение. Това заяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов форума за идеи на Дарик „Стълбището“, предаде Novini.bg.

Почти всяка проверка на Комисията за защита на потребителите в хранителните вериги изкарва нарушение. Той отчете, че от средата на февруари до средата на март КЗК са направили 578 проверки. От тях в около 549 са открити нарушения, а при 216 има съмнения за нелоялни търговски практики.

Икономическият министър отчете, че в сравнение с всички държави в Европейския съюз, на които войната и енергийната криза са външните фактори, отразили се инфлационно, в България инфлацията е близо двойна. По думите му допълнителната инфлация у нас е заради политическата нестабилност, която е довела до това, че много политици чисто популистки са злоупотребили с бюджета.

Служебният кабинет ще успее да постигне укротяване и тръгване надолу на цените на хранителните стоки. Моята прогноза е, че инфлацията ще продължава да върви надолу, коментира във форума за идеи на Дарик „Стълбището” служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

 

„За таван на цените не говорим в никакъв случай. Аз не подкрепям такива административни принудителни мерки. Разбира се, в случая са необходими мерки, защото виждаме някои изкривявания. Те са породени от нормални за пазара неща. От една страна имаме много силни икономически субекти в лицето на търговските вериги, също и някои големи дистрибутори. Отделно от другата страна имаме едни малки производители. Те бягат от сдруженията, кооператив в България през последните 30 години стана мръсна дума”, коментира министър Стоянов. Той обясни, че в много други държави в Западна Европа производителите се сдружават и са равностойни на веригите, с които преговарят. „В случая виждаме тази неравнопоставеност, предполагаме, че именно тя води до това да има изкривявания”, пости Никола Стоянов.

Той припомни, че след като е имал доводи – енергоизточниците падат, логистиката и транспорта падат като себестойност, служебният кабинет е започнал да провежда срещи с пазарните играчи.

„При хранителните и бързооборотните стоки цените не падат. На всички срещи без да обвиняваме никой, участниците заявиха, че има изкривяване. Но при разговорите всеки обвини другия”, допълни Стоянов. По думите му със сигурност ръста на потреблението стимулира търговците да не намалят цените.

Икономическият министър отчете, че в момента фокусът на КЗП е повече върху хранителните стоки, като в момента правят проверки с НАП и БАБХ. Той уточни, че ще се направят стъпки към законодателни промени, за да засилят ролята на КЗП.

„Максимумът на акт катo глоба, която КЗП може да наложи, е 50 000 лв. От средата на февруари до средата на март до сега КЗК са направили 578 проверки. От тях в около 549 са открити нарушения. От тях 216 са със съмнения за нелоялни търговски практики. Основните примери  са, че на рафта пише, че цената е на промоция, на касата се оказва, че не е. Пише че нещо е 400 гр, но след като се измери не е”, посочи още Стоянов. Въпреки това, той отчете, че с всеки изминал ден нарушенията намаляват и веригите са по-внимателни.

По думите му проблемът е структурен, не е от вчера и днес.

„При влизането на България в ЕС е било решено, че 2017 ще се изравнят субсидиите на българските земеделски стопански с тези в Западна Европа. Сега това е отложено за 2030 г. Държим още тази година субсидиите да бъдат изравнени. Ако нашите фермери получават по-високи субсидии, ще помогнат да си позволят по-евтино да продават продукцията си по веригата. Вторият проблем е, че при нас има доста прекупвачи – структурата не е изчистена”, поясни той.

Министърът подчерта, че в никакъв случай държавата не води война с веригите.

Относно инфлацията, Никола Стоянов отчете, че войната и енергийната криза са външните фактори, които инфлационно са се отразили на всички държави.

„Ние виждаме една висока инфлация в целия Европейски съюз. В България на моменти инфлацията става близо двойна или сега е 50% по-висока. Допълнителната инфлация категорично е заради политиката по доходите водена от предишния редовен кабинет. Политическата нестабилност доведе до това, че много политици чисто популистки злоупотребиха с бюджета”, коментира Стоянов. По думите му при сътресение хората трябва да бъдат подкрепени, но трябва да се подхожда разумно.

Според Стоянов компенсациите от държавата са започнали много късно.

„Трябваше няколко месеца по-рано да започнат за цените на електричеството. Това много засили шока. Трябваше да са по-дългосрочни, да се решат до 2022 г., а не хайде сега 2 месеца, хайде после още 3. Липсата на предвидимост беше изтъкната. Второто важно нещо е, че есента, когато служебното правителство беше на власт искахме да направим компенсациите да са по-концентрирани. Има компании, които реализират свръхпечалби, настъпиха най-добрите им времена, но получават компенсации”, поясни той. Стоянов уточни, че за да  бъдат компенсирани тези, които страдат най-много възможностите са били две – или да се поиска дерогация, което е щяло да забави процеса, или да се компенсират всички.

Стоянов уточни, че според него кабинетът ще успее да постигне укротяване и спад при цените.

„Моята прогноза е, че инфлацията ще продължава да върви надолу. Оптимист съм, че лятото България ще поиска, ще е в състояние, конвергентен доклад за влизане в еврозоната и реалистично да се опитаме от 1 юли 2024 г. да влезем  банковия съюз”, посочи той.


Share Follow

Leave A Reply