Време е да сложим край на замърсяването. Така министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова коментира пред Нова тв незаконните сметища, притесняващи жители на няколко общини у нас.

“Време е да сложим точка на замърсяването”. По думите ѝ от встъпването си в длъжност тя и екипът ѝ са премахнали 5 от 8 депа за боклук.

Около 420 незаконни сметища, за които има предписание да бъдат почистени, е идентифицирало към момента МОСВ.

„С всеки един от кметовете се срещнахме. Направени са планове за действия. Срокът им е 31 март – незабавно почистване. От 1 април влизаме с екипите отново”, заяви екоминистърката.

Карамфилова коментира и топлата и суха зима, която се усеща не само у нас, но и в цяла Европа.

“Няма как да очакваме зимно снеготопене, прогнозите за пролетни дъждове също не са обнадеждаващи, каза тя. 52 са комплексните язовири, които ние управляваме. От тях за питейно-битово водоснабдяване за 12 от язовирите. От тези 12 не очаквам криза за населението”, увери министърът на околната среда и водите и подчерта, че в сравнение с миналата година, през тази изкуствените водоеми са пълни с 4% по-малко.

По повод разследването, което Европрокуратурата провежда във връзка с евентуално укриване на информация за въглеродни емисии в ТЕЦ-овете у нас, Карамфилова заяви, че Министерството е предоставило изисканата информация. По думите ѝ не е невъзможно и закриването на централи, ако бъде доказано, че са извършили нарушения.


Share Follow

Leave A Reply