В няколко града в Гърция се провеждат редица протести срещу правителството, съобщи БНР. Протестиращите настояват за разследване на служители на Министерството на транспорта след голямата железопътна катастрофа край Лариса на 28 февруари. Нова стачка следващата седмица обявиха междувременно синдикатите.

снимка: БГНЕС

Хиляди гърци отново са на площадите и протестират. Те искат пълно разследване на причините за катастрофата и съдебна отговорност от политическите лица, управлявали транспортното министерство в последните години.

„Живи сме по случайност“, споделят студенти на демонстрацията и са категорични, че няма да допуснат с активно гражданско присъствие да се прикрият причините и виновните.

Пред парламента в Атина хиляди гърци скандират, че са гневни заради състоянието на железопътната система, която определят като разпадаща се. Депутати на комунистическата партия присъстват на демонстрациите.

Многохилядна демонстрация тече също в центъра на Солун.

В Патра, Лариса, Волос и по островите също протестират.

Правителството съобщи за поредица от мерки в посока сигурност на пътниците.“Хората по площадите са гневни, мерки в последния момент няма ги успокоят“, коментираха социолози в южната ни съседка. Властите се страхуват от прояви на гражданско неподчинение, предупреждават опозиционни депутати.

Общите синдикати на страната обявиха за четвъртък – 16 март, национална стачка.


Share Follow

Leave A Reply