Българският генерален консул в Ниш Димитър Цанев е уведомил българското външно министерство за „неприятни инциденти“ при посещението на сръбския президент Александър Вучич в населената с българи сръбска община Босилеград. Засега официална позиция от страна на Външно и на консулството в Ниш няма.

снимка: ЕПА/БГНЕС

По време на събитието вчера полицията в Босилеград е задържала 76-годишния Димитър Димитров Треперски, активист за правата на българите в града, и учителката Даниела Михайлович, която искала да връчи на президента протестно писмо за лошото управление на Община Босилеград. Кметът на Босилеград определи случилото се като пропаганда и политика, насочена срещу него.

Посрещането на президента Вучич е било пред детската градина в Босилеград. Местни хора коментираха, че държавният глава пристигнал с вертолет, а е говорил 9 минути. Преди пристигането му полицията в Босилеград е привиквала граждани, които в социалните мрежи недоволствали срещу управлението на кмета или за неплатени глоби и др. „измислени“ причини.

Димитър Димитров бил призован в полицейското управление, защото поставил български знамена около паметника на Левски в Босилеград за 19 февруари.

Медии написаха, че МВнР на България е уведомено за тези неприятни инциденти от генералния консул в Ниш Димитър Цанев. Засега официална позиция от страна на Външно и на консулството в Ниш няма.


Share Follow

Leave A Reply