Македонският президент Стево Пендаровски настоя България да се извини за депортирането на македонските евреи, предаде dir.bg. Пендаровски отново обвини страната ни за тяхната гибел по време на поклонение в Скопие в тяхна памет по повод 80 години от депортацията на евреите от днешна северомакедонска територия, която тогава е била администрирана от България.

снимка: БГНЕС

„Справедливост означава да признаеш и назовеш истината и тя да бъде уважавана от всички. За да има помирение, трябва да има извинение за ролята на профашисткото правителство в София по това време в депортирането на македонските евреи“, каза в словото си Пендаровски, който заяви, че в съдбата на евреите от територията на днешна Република Северна Македония могат да бъдат разпознати „всички етапи на Холокоста“, предаде БТА.

„Първата стъпка беше дискриминацията. По това време фашисткият режим в София приема Закона за защита на нацията, с който системно се дискриминират македонските евреи. Лишени от гражданство и правна защита, евреите са уволнени от обществена служба, децата са изгонени от училищата, семействата са изгонени от домовете си. Втората стъпка беше изолация. Със заповед на Комисариата по еврейските въпроси евреите трябваше да носят жълтата звезда на Давид на обществени места. По този начин вековният символ на еврейската идентичност беше злоупотребен, за да се стигматизират евреите като различни, чужди и опасни. Третата стъпка беше дехуманизацията. Почти всички евреи от Скопие, Битоля и Щип бяха депортирани в Треблинка, където животът на близо един милион души беше угасен в газови камери, сред които македонските евреи, които представляваха 98 процента от общото македонско еврейско население, и една трета от общите македонски жертви във Втората световна война“, заяви президентът на РСМ.

„Никъде в Европа болестната концепция, наречена „окончателното решение на еврейския въпрос“, не беше реализирана по-ефективно, отколкото в окупираната тогава Македония. Изправени пред тези факти, ние сме длъжни да си зададем следните въпроси: имаме ли право ние, днешните поколения, да успокояваме нечия гузна съвест относно Холокоста на македонските евреи? Позволено ли ни е да мълчим пред историческия ревизионизъм, който реабилитира извършителите и прославя виновните? Трябва ли да забравяме с чии подписи македонските евреи бяха системно лишавани от граждански, икономически и човешки права и изпращани на смърт „, каза в словото си Пендаровски.

Отбелязването на гибелта на македонските евреи премина с шествие под надслова „Никога отново!“ от Музея на град Скопие, Старата жп гара, откъдето в германски вагони са били натоварвани за концлагерите.

Проявата е организирана от еврейската общност в Република Северна Македония и Фонда за Холокоста на македонските евреи под егидата на правителството на Република Северна Македония.

Правителствената делегация бе водена от вицепремиера за икономическите въпроси, координацията на икономическите отдели и инвестициите Фатмир Битичи, придружен от министъра на отбраната Славянка Петровска, министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски, и министъра на земеделието, горите и водите Люпчо Николовски,

Във възпоменателната церемония освен президентът на Северна Македония Стево Пендаровски се включиха и Фатмир Битичи, председателят на парламентарната група за приятелство между Израел и Северна Македония Хамад Амар, Ърнест Херцог от Световния еврейски конгрес, Мария Багдасарова от Европейски еврейски конгрес и Пепо Леви, президент на сдружението на евреите в Северна Македония.

Възпоменанието продължи на градските гробища в Скопие с полагане на цветя пред паметника на депортираните евреи и пред паметника на загиналите борци в национално-освободителните борби от делегации на парламента, правителството кабинета на президента на държавата, от армията, представители от дипломатическия корпус, от еврейската общност, от Съюза на бойците, представители от парламентарни политически партии, делегация на Кнесета на Израел, от Фонда на Холокоста, от Световния еврейски конгрес, от Бней Брит – България, както и от Съюза на еврейските общини на Сърбия, Еврейската община Белград, Еврейската община Нови Сад и Еврейската общност на Босна и Херцеговина, съобщиха от правителствената пресслужба в Скопие.


Share Follow

Leave A Reply