На страната ни е нужно вършещо работа и стабилно правителство. Това заяви пред БНР политологът проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента.
Министерски съвет

Снимка: БГНЕС

„Нужно ни е не какво да е правителство, а правителство, което е стабилно и което върши работа. Каквато и да е ролята на външните фактори, през посолства и директно, тя не може да замени решаващата роля на българското общество. Винаги може да се скалъпи нещо, което ще издържи 3 или 6 месеца. Въпросът е в това, че на нас ни е нужно не какво да е правителство, а правителство, което да е стабилно и да е стабилно като върши работа. Самата конфигурация, която се е образувала, въпреки че аз не вярвам в такъв вариант, допуска някакво тактическо примирие, някаква мимикрия, вероятно с оглед на предстоящите местни избори – има различни интерпретации дали има желание да се управлява преди местните избори, какви са ползите. Трайно решение не може да има поради системните проблеми и поради подхода. При сегашната конфигурация нито една от двете страни не може да надделее убедително и трайно. Или трябва да се търси друг добросъвестен вариант за програмно управление, което сега ми изглежда неосъществимо пожелание, или трябва да очаква момента, в който ще се промени сериозно съотношението на силите и тогава ще имаме някаква реалистична възможност за формиране на относително устойчиво мнозинство. Не виждам друг вариант, колкото и да ни се иска това е последният празен кръг“, заяви Маринов.
Той изтъкна, че ако се съди по мненията на хората е очевидно, че силите са изравнени.
„Очевидно е, че има изравняване на силите, ако съдим по изказаните мнения на хората, които се включват в изследванията. Това не винаги отразява действителното положение на нещата. Няма съмнение обаче, че тези различия, които за момента наблюдаваме, са незначими – те влизат в обхвата на статистическата грешка“, посочи проф. Маринов. Според него всичко ще зависи от няколко фактора:
Първо – как ще се наклонят везните от гледна точка на хората, които се колебаят дали да гласуват и за кого. Тук, за съжаление, ще играят роля негативните, а не позитивните съображения. Второ – ефектът от връщането на хартиената бюлетина, който очевидно е бил в някаква степен преследван умишлено с тези законодателни промени. И естествено – ходът на кампанията, въпреки че аз не виждам с тази кампания, че могат кой знае какво да привлекат, особено първите две партии. Не очаквам някаква голяма разлика“.
По думите на политолога не от тази кампания, а от години се говори „наедро и невярно“.
„Доста години наред този начин на говорене – политическо и предизборно, набираше инерция, за да стигнем до сегашното положение от гледна точка на това, че голяма част от хората не искат и да чуят, а камо ли да участват в изборите“, коментира той.
Той изрази скептицизъм, че ще проработи това, че част от политиците, участващи в кампанията, са решили, че ще могат да извлекат ползи, атакувайки служебното правителство и оказвайки натиск върху него.
Той коментира чувствителните теми за цените на хранителните стоки, войната в Украйна и премахването на Паметника на съветската армия в София – теми, по които хората се ориентират в скалата на политическите си предпочитания. Според него тези въпроси се експлоатират предизборно.
„Най-голямата слабост е, че всички кълнат високите цени, а няма кой знае колко конкретни предложения за това какво ще се направи. Има хвалби за миналото, но няма предложения за бъдещето“, изказа мнението си проф. Маринов.

снимка: БГНЕС

По думите му войната в Украйна е огромен проблем и той засилва своята острота. Според него използването на тази тема едва ли ще доведе до някакви ползи на партиите, които са за радикално участие на България в подкрепата за Украйна. Той смята, че по скоро те ще загубят от това, защото мнозинството от българите се отнасят предпазливо и с опасение към тези перспективи.
„Стигаме до това, което е абсурдно – темата за Паметника на съветската армия. Това е абсурдно най вече от гледна точка на пресметнатите ползи от страна на тези, които повдигнаха темата. Не мога да разбера и видя такава логика. Аз съм противник на разрушаването на паметници“, посочи още политологът. Според него хора с по-неутрални възгледи дори се дразнят от този патос, че Паметникът ще бъде разрушен. Той е категоричен, че решението на Столичния общински съвет е декларативна и предизборна инициатива.
Проф. Александър Маринов е категоричен, че не трябва да се спекулира и злоупотребява с темата за бюджета предизборно, защото очакванията, страховете и притесненията на хората са много сериозен фактор за състоянието на нещата, особено в трудна икономическа и финансова ситуация.

Share Follow

Leave A Reply