Държавата отпуска до 2 5000 лв. на пострадалите от наводнение села Богдан, Каравелово и Слатина, половин година след бедствието в Карловско, съобщи Нова тв. Финансовата помощ ще отиде при хората, чиито домове бяха засегнати от големия потоп на 2 септември миналата година.

Хората продължават сами да се справят с отстраняването на щетите. По 375 лева еднократна помощ от държавата получиха всички засегнати домакинства. 396 семейства в трите села получиха и средства по дарителската кампания, но те се оказаха недостатъчни.

Кметът на Община Карлово Емил Кабаиванов каза, че министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров е издал заповед към „Фонд за социална закрила“, с която се дава възможност на всички пострадали, утвърдени с решение на Общинския съвет, да кандидатстват за допълнително финансово подпомагане в размер до 2500 лв.

„Четири са условията, на които трябва да отговарят кандидатстващите: имотът да е законно построен, да са получили първоначалната помощ от 375 лв., жилището да е единствено и да имат месечен доход „социален минимум“ – 504 лв. на член от семейството, допълни Кабаинавов. И подчерта, че пари няма да се дават, а ще се заплащат фактури за домакинско оборудване и обзавеждане на дома.  Документите се подават в Община Карлово от понеделник, краен срок няма.

Кметът обясни и какви действия са предприети по възстановяването на селата след наводненията. Той посочи, че хората ще получат и обещаните 1200 кубика дърва – по 4 кубика на семейство.

Кабаиванов посочи, че речните корита са почистени и няма риск за живота на хората в трите села.

„Инфрастуктурата ще продължи да се възстановява според финансирането, а строителството на мостовете ще започне най-рано през лятото“, допълни Кабаинавов.


Share Follow

Leave A Reply