От 80 лева до 500 лева ще бъдат цените за нощувка по Великден. Цените зависят от това къде се намира хотелът. Рекламата ни е много силна в Румъния, Полша и Чехия. Това заяви в „Денят започва“ по БНТ, министърът на туризма Илин Димитров.

„Зимният сезон беше труден, но успешен, в цяла Европа нямаше сняг. Пистите бяха преведени в добър вид, случиха се стартовете за Световната купа. 70% от туристите са българи през зимния сезон“, допълни Илин Димитров.

По думите му има 1,4 милиона туристически регистрации за зимните курорти, което е с 28% повече от миналата година с 5% повече от 2019 година.

Димитров уточни, че през летния сезон се очакват около 4.7 милиона туристи. Той поясни, че има проблем със самолетите. Причината е, че недостигат екипажите.

Относно СПА хотелите, той уточни:

„Над 75% заетост на годишна база регистрират петзвездните СПА хотели. Това е много сериозно постижение. 18% ръст има на СПА туризма спрямо миналата година“, добави той.

Димитров изтъкна, че важен е германският пазар.

„Германският пазар е важен, германците идват в крилата на сезона и стоят най-дълго. За германския пазар има ръст от 20 до 30 процента, но това са нива под 2019, но ще успеем да наваксаме това лято, очакваме да сме между 5 и 7% над 2019 година. Туризмът се възвръща“, допълни Илин Димитров.

Ще рекламираме културния туризъм, за съжаление не разполагаме с достатъчен бюджет, поясни министърът на туризма и отрече да има негативна кампания в България.

 


Share Follow

Leave A Reply